Regionalkoder på Blu-ray og DVD

Køb aldrig en Blu-ray/DVD-pladespiller, før du forstår, hvad regionalkoder betyder.

Når du køber din DVD-afspiller i Laserdisken, er du beskyttet mod regionalkoder,
men har du købt den et andet sted, bør du læse dette afsnit, før du køber plader.
Det er bedst at lære om regionalkoder, før du køber en afspiller.

OBS: Der er IKKE regionalkoder på 4K UHD-plader!

Lærer du ikke om regionalkoder, risikerer du at købe en film, du ikke kan afspille. Læs her om regionalkoder og undgå skuffelser.Hvad er regionalkoder?

Regionalkoder er en teknisk metode at opdele verden på for så vidt angår Blu-ray og DVD-plader. Filmproducenterne har inddelt Blu-ray markedet i 3 regioner og DVD-markedet i 6 regioner. Når en plade udgives, er den kodet med den region, der svarer til udgivelseslandet.
    Det vil sige, at en Blu-ray, der udgives i Danmark, kodes med region B, og en DVD-plade, der udgives i Danmark, kodes med region 2.

Afspillerne er også kodet til den region, de sælges i. Blu-ray afspillere, der leveres til butikkerne i Danmark, er fra fabrikkens side kodet, så de kun kan afspille Blu-ray plader fra samme region - altså region B. DVD-afspillere leveret i Danmark er kodet, så de kun kan afspille DVD-plader, der er kodet med region 2.
    Det skræmmende resultat er, at en almindelig afspiller kun kan afspille plader, der er udgivet i samme region. Andre plader kan IKKE afspilles (medmindre der foretages særlige foranstaltninger, læs afsnittet "Laserdiskens holdning og løsning!").

De 3 Blu-ray regioner er følgende:

  1. Nordamerika, Sydamerika og Sydøstasien incl. Japan
  2. Europa, Afrika og Australien
  3. Det meste af Asien

De 6 DVD-regioner er følgende:

  1. USA og Canada
  2. Europa, Japan og Sydafrika
  3. Sydøstasien
  4. Syd- og Mellemamerika og Australien
  5. Afrika og det meste af Asien
  6. Kina

Hvad betyder "Region ALL"?

Distributørerne er ikke tvunget til at låse pladerne til en bestemt region, selvom de fleste gør det. Nogen vælger at lade pladen være kodefri, hvilket vil sige, at pladen kan spilles i enhver afspiller. Vi kalder dem "Regionfri" i vores nyhedsbreve og skriver "Region ALL" på hjemmesiden. Du kan trygt købe en plade, der på hjemmesiden er markeret som "Region ALL".

Hvorfor eksisterer regionalkoderne?

Regionalkoderne er et trick, filmselskaberne har fundet på for at undgå konkurrence. Ved at forhindre almindelig konkurrence i filmbranchen, kan de tjene flere penge på dårligere produkter.
    Hvis filmselskaberne kan håndhæve regionalkoderne, kan de bestemme pris, kvalitet og udvalg i én region uden at tage hensyn til de andre regioner. Under normale konkurrenceforhold kan forbrugerne frit vælge mellem de bedste og de billigste produkter, men med regionalkoderne sætter filmselskaberne konkurrencen ud af kraft, så de kan diktere både pris og kvalitet.

Hvorfor er regionalkoderne skadelige?

Konkurrence er godt for forbrugerne. Konkurrence betyder, at forbrugerne får mulighed for at vælge de produkter, de bedst kan lide. Hvis hr. Jensen ikke kan lide Tuborgs øl, kan han vælge at købe en Carlsberg eller en Faxe eller noget helt andet. Konkurrence på ølmarkedet betyder, at forbrugerne får frihed til at vælge. De virksomheder, der bedst opfylder forbrugernes ønsker, får den største succes.
    Filmselskaberne vil imidlertid tjene penge uden at levere en ordentlig vare. I stedet for at lade forbrugerne vælge, vil de tvinge forbrugerne til at købe et ringere produkt eller et andet produkt end det, forbrugeren egentlig foretrækker.
    Hvis du holder af ældre filmklassikere, er det ikke særligt sandsynligt, at de er udgivet i Danmark, og du er ofte henvist til at købe de amerikanske udgivelse - men det er meningen, at regionalkoderne skal forhindre dig i det!

Der udgives omkring 10 gange så mange film i USA som i Danmark. Hvis man holder af specielle film, som ikke udgives i Danmark, vil det være naturligt at købe filmene dér, hvor de udgives - i USA. De danske videoselskaber håber, at regionalkoderne forhindrer dig i at købe din favoritfilm i USA (eller fra en butik som Laserdisken, der har egen import). De vil på den måde tvinge dig til kun at købe film, som udgives her - selvom du måske hellere ville have helt nogle andre film.

Den danske udgave af Walt Disneys tegnefilm Atlantis er beskåret i siderne, mens den amerikanske udgave viser filmen, som den blev vist i biografen. Selskaberne vil med regionalkoderne tvinge dig til at købe den danske udgave, som er pan/scan, selvom du måtte foretrække en letterbox-version.

De danske udgivelser er måske heller ikke i samme kvalitet som de amerikanske udgivelser. Det sker ofte, at de danske udgivelser mangler ekstra-materiale, har ringere lydspor eller er beskåret i siderne. Kvalitetsbevidste filmsamlere, der ønsker det bedste, vil ikke frivilligt købe en dansk udgave i den situation. Filmselskaberne håber, at regionalkoderne medfører, at forbrugerne lader sig nøje med en ringere udgave, fordi det er den eneste, der kan spilles på deres danske afspiller.

Er regionalkoderne lovlige?

Som udgangspunkt har filmselskaberne lov til selv at bestemme, hvordan de vil fremstille deres varer. Det er forbudt at forhindre konkurrence i EU, og derfor er det også forbudt at dele EU op i flere regioner, men der er ingen regler, der forhindrer, at resten af verden deles op.
    EU-kommissionens kommissær for Konkurrence satte engang en undersøgelse igang, fordi der kom mange klager over, at priserne på europæiske udgivelser er kunstigt høje. Desværre førte undersøgelsen aldrig til noget.

Kan regionalkoderne omgås?

Ja, heldigvis. Producenterne har aftalt med filmselskaberne, at deres afspillere skal svare til regionen, når de leveres til forhandlerne. Når en producent leverer afspillerne til forretningerne, kan afspillerne kun afspille plader med regionalkode B/2. Men intet forhindrer forhandleren, f.eks. Laserdisken, i at ombygge afspillerne efter leveringen!
    Laserdisken har ikke indgået en aftale med filmselskaberne, og ligesom vi vil lappe en cykel, hvis den bliver leveret i punkteret tilstand, vil vi også forsøge at hjælpe vores kunder, så de ikke får en "defekt" Blu-ray afspiller eller DVD-afspiller, der kun skal spille nogle få plader.
    Ja, i Laserdisken mener vi faktisk, at en afspiller, der kun kan afspille 1/3 af de Blu-ray plader eller 1/6 af de DVD-plader, der findes rundt om i verden, bør betegnes som defekt.

Er det lovligt at omgå regionalkoderne?

Ja, det er helt lovligt. Vi synes, det burde være logisk, at vi har lov at udbedre den "fejl", at de leverede afspillere kun kan afspille nogle få plader. Men vi får ofte spørgsmålet, og vi hører også tit, at andre siger, at det er ulovligt at "afkode" afspillerne.
    Lad os slå fast: Det er filmselskaberne - ikke politikerne - der griber ind i forbrugernes rettigheder. Som nævnt er producenterne bundet af aftalerne med filmselskaberne, så det vil være aftalebrud (og derfor principielt ulovligt), hvis de leverede afspillerne uden kodelås eller "modificeret", som vi også kalder det.
    Der eksisterer imidlertid ikke nogen lov, der forhindrer Laserdisken i at omgå regionalkoderne, som vi naturligvis er meget stærke modstandere af.

Modificering af en afspiller kan ikke sammenlignes med fix af satellit-modtagere eller lignende, hvor formålet er at snyde producenterne for betaling.
    Modificering af en afspiller betyder derimod blot, at brugeren bliver i stand til at bruge den vare, han eller hun ærligt og redeligt har købt og betalt for.

Mistes garantien, når regionalkoderne omgås?

Nej, det gør den ikke - ikke i Laserdisken i hvert fald. Nogle radioforhandlere er ligeglade med deres kunder og gider ikke modificere afspilleren for kunden. Så er kunden nødt til at få afspilleren modificeret et andet sted, f.eks. i Laserdisken.
    Nogle radioforhandlere er frække nok til at påstå, at kunden derved mister sin garanti på produktet. Vi gør derfor reglerne helt klare: Det er forhandleren, der ifølge købeloven er forpligtet til at sikre, at kunden får leveret en fejlfri vare, og kunden har op til 24 mdr. at reklamere i. Den reklamationsret følger af loven, og den bortfalder IKKE, selvom kunden forbedrer sin vare.
    Det skal dog tilføjes, at reklamationsretten ikke omfatter skader, som kunden selv forårsager, hvis han kludrer i det i et forsøg på at modificere en afspiller selv. Det sikreste er at købe afspilleren i Laserdisken. Så får du fuld garanti både på afspilleren og for modifikationen.

Laserdiskens holdning og løsning!

Det er Laserdiskens holdning, at regionalkoderne er skadelige for den kvalitetsbevidste og seriøse filmsamler. Vi mener, at regionalkoderne bør bekæmpes - og allerhelst forbydes.
    Forestil dig, at du har købt en ny bil, som du egentlig er glad for, og en dag beslutter du at tage hele familien med på bilferie i Frankrig. Glade og forventningsfulde kører du med en tæt-pakket bil over grænsen til Tyskland - og der går bilen i stå. Ingen har sagt noget til dig, men din bil er sådan indrettet, at den kun kan køre i Danmark. Så snart du kører over grænsen, går bilen i stå. Du bliver måske passeret af andre familier, som har været så heldige at købe deres bil hos en forhandler, som har sikret, at bilen også kan køre i udlandet.
    Vi synes, at regionalkoder er noget svineri, og det er noget svineri, hvis din forhandler har solgt dig en afspiller uden at informere dig om regionalkoderne.

Det er Laserdiskens politik, at vores kunder helst ikke bør mærke til regionalkodernes eksistens. Vi sælger derfor udelukkende DVD-afspillere, der forinden er modificeret, så de kan afspille alle regioner - incl. RCE-kodede plader (se nedenfor).
    Af principielle grunde foretager vi modifikationen helt gratis - vi mener nemlig ikke, at det skal gå ud over kunderne, at producenterne leverer "defekte" DVD-afspillere til Laserdisken. Vi kan desværre ikke tilbyde gratis modifikation af Blu-ray afspillere. Producenterne har udnyttet den avancerede Blu-ray teknik til at lave ret effektive kodelåse, som ofte er umulige at ændre. Kun i enkelte tilfælde kan vi modificere en Blu-ray afspiller, og vi er nødt til at tage betaling for det.

Laserdisken er det sikreste valg, når det gælder køb af afspiller.
    Hvis du har købt en DVD-afspiller et andet sted og gerne vil have den modificeret, hjælper vi dig også gerne, hvis det er en model, vi kender til. Prisen for en modifikation er 250 kr. Det koster 750 kr. at modificere en Blu-ray afspiller, og det tilbydes kun for enkelte modeller.

Hvad betyder RCE?

RCE står for "Regional Code Enhancement". Det er en særlig kodning, som nogle filmselskaber (især Columbia og Warner) benyttede til at kode DVD-plader for at undgå, at pladerne kan afspilles på de såkaldte "kodefri" afspillere fra Østen (det var de billige skrammel-afspillere, som kunne købes i supermarkeder).
    Selvom sådanne DVD-afspillere kaldes kodefri, kan de normalt ikke spille DVD-plader, der tillige er beskyttet med RCE-kodning.
    Laserdiskens modifikationer omfatter imidlertid også RCE-kodning, så Laserdiskens løsning er den mest sikre beskyttelse mod regionalkoderne.

Hvis du prøver at afspille en RCE-kodet plade på en "kodefri" DVD-afspiller eller en DVD-afspiller, der er mangelfuldt modificeret, vil du få følgende skilt at se: