Vor mand i Havana
Mellem jul og nytår 2005 udkom Carol Reeds 1959-filmatisering af Graham Greenes Our Man in Havana på DVD i en engelskproduceret udgave, og tilhængere af spionkomedier og af den mesterlige britiske forfatter måtte spørge sig selv, om ikke det var årets sidste chance for en vellykket giv-dig-selv-nytårsgave...
Mange af os, der ikke har set filmen siden premieren i de danske biografer, husker den som en finurlig, måske lidt for intellektuelt anlagt historie, som skuffede i sin helhed, men som bød på fremragende skuespillerpræstationer og i hvert fald havde én stjernestund, man ikke glemmer: Scenen mellem "spionen" og støvsugersælgeren Alec Guiness og den lokale skurk af en politichef Ernie Kovacs, der spiller skak med hinanden. Scenen er Havana, Cuba, og filmen er rent faktisk optaget på øen umiddelbart efter Fidel Castros magtovertagelse, hvor turisterne var forsvundet, og en ny periode begyndte. Greenes historie handler dog om tiden før revolutionen og fokuserer på begivenhederne omkring en enkelt person, den "lille mand", støvsugersælgeren Jim Wormold (Guinness), der en dag bliver kontaktet af en mesterspion – Noel Coward i bedste stil – der vil engagere ham til at foretage "visse undersøgelser". Egentlig er der ikke så meget at spionere over, og det finder Wormold hurtigt ud af. For at kunne tjene penge til studierne til sin teenagedatter Molly (Jo Morrow) opdigter han en masse falsk information, som han med stor alvor videreformidler til hovedkvarteret i London. Den lokale politichef, den brutale Captain Segura (Ernie Kovacs) har et særligt øje til Molly, og han får nys om, at der er noget, der ikke stemmer med hendes tilsyneladende uskyldige fader. Snart spionerer alle imod alle, uden at der er nogen reel grund til det, og Wormold ender med at blive sendt hjem til England til en højst overraskende modtagelse. Guinness, der kan spille hvad som helst og aldrig forekommer "miscast" i en film, er vanen tro fremragende, men Noel Coward og Ernie Kovacs stjæler hver en scene, de medvirker i, og de to er filmens virkelige stjerner. Men der er masser af kendte ansigter med i filmen: Burl Ives, Maureen O'Hara, Ralph Richardson, Paul Rogers samt den storøjede Ferdy Maine, der var en herlig grev Dracula i Polanskis The Fearless Vampire Killers.
Måske er et gensyn med en film, instrueret af en kunstner som Carol Reed, der berigede verden med film som Den tredje mand og Øjenvidnet, ikke den værste tonic på en kold og trist vinteraften. Måske bør man give en sådan film en chance til, om ikke andet så for at finde ud af, om den skakscene stadig fænger.
Peter S
Specielt om denne udgivelse:
- Ingen special features nævnt på omslaget
|